dobroczynne właściwości olejków nierafinowanych

Olej słonecznikowy

Jesteśmy przyzwyczajeni do używania oleju słonecznikowego zarówno do przyrządzania sałatek, jak i do smażenia mięsa. Wielu z nas nie jest gotowych zamienić łagodnego słodkawego smaku na zagraniczny olej z pestek winogron, olej kokosowy lub olej sezamowy. Wzrasta jednak zainteresowanie produktami spożywczymi. Dla ludzi ważne staje się to, co jedzą i jak ta żywność wpływa na ich organizm. Opinia naukowa na temat jakości i zalet oleju słonecznikowego jest rozczarowująca. Okazuje się, że surowo zabrania się smażenia potraw na ulubionym oleju, a do sosów sałatkowych można użyć nie więcej niż 1 łyżki stołowej.

Do jakiego produktu jesteśmy przyzwyczajeni, jakie niebezpieczeństwo lub korzyść kryje się za płynącą energią słoneczną cieczą?

ogólna charakterystyka

Olejek wytwarzany jest z rafinowanych nasion słonecznika. W zależności od rodzaju czyszczenia rozróżnia się 2 rodzaje oleju: nierafinowany i rafinowany. W pierwszym przypadku produkt jest filtrowany, szkodliwe zanieczyszczenia są usuwane i wlewane do pojemników przemysłowych w celu dalszej sprzedaży.

  • ogólna charakterystyka
  • Krótkie tło historyczne
  • Co musisz wiedzieć o oleju słonecznikowym
  • Przydatne właściwości produktu
  • Skład chemiczny
  • Niebezpieczne właściwości
  • Zastosowanie w kosmetologii
  • Zasady przechowywania produktów
  • Alternatywa dla oleju słonecznikowego

Rafinowany olej jest neutralizowany, dezodoryzowany, mrożony i wybielany. W ten sposób z produktu usuwane są metale ciężkie, pestycydy, zanieczyszczenia chemiczne i wolne kwasy tłuszczowe. Wraz ze szkodliwymi składnikami chemicznymi z produktu spożywczego usuwane są pożyteczne – witaminy, aminokwasy, minerały.

Krótkie tło historyczne

Ojczyzną produktu jest Ameryka Północna. Słonecznik został udomowiony przez rdzenną ludność Ameryki, po czym produkty z niego i sama roślina trafiły na inne kontynenty. W Europie produkt zaczął zdobywać popularność w XVI wieku. Po podróży do Holandii Peter Ⅰ przywiózł ze sobą produkt zagraniczny. Początkowo chłopi uprawiali słoneczniki tylko dla piękna. Elektrownia słoneczna przyciągała estetycznym i efektownym wyglądem. Czasami nasiona były używane do celów spożywczych, ale na ogół dopiero od 1829 r. Roślina zaczęła być wykorzystywana na skalę przemysłową. We wszystkich województwach powstały olejarnie, które przyniosły niespotykane dotąd dochody i popularność. Kościół również docenił produkt i stwierdził, że jest chudy.

Co musisz wiedzieć o oleju słonecznikowym

Każda osoba ma w kuchni pełną butelkę oleju słonecznikowego. Znajduje zastosowanie wszędzie: do przyrządzania sałatek, smażenia potraw, przyrządzania sosów i marynat. Jesteśmy tak przyzwyczajeni do słodkawego, delikatnego smaku, że nasze receptory odmawiają dostrzeżenia innych olejów (np. Sezamowego czy oliwkowego).

Poziom świadomości społecznej sprowadza się do tego, co wiemy o istnieniu rafinowanego i nierafinowanego oleju słonecznikowego. Babciom udało się wbić nam do głowy postulat, że nierafinowany jest zdecydowanie bardziej przydatny. Ale czy tak jest naprawdę?

Olej słonecznikowy słynie z dużej zawartości tokoferolu (witaminy E) oraz kwasu linolowego [1]. Według Instytutu Linusa Paulinga osoba musi spożywać 11-15 gramów kwasu linolowego, aby utrzymać zdrowy tryb życia. Kwas ten odpowiada za aktywację masy mięśniowej, utratę masy ciała z powodu warstwy tłuszczowej, profilaktykę nowotworów złośliwych i wewnętrznych procesów zapalnych [2].

Wydaje się, że olej słonecznikowy jest kluczem do długiego i zdrowego życia, ale jest jedno zastrzeżenie. Jedna łyżeczka tego produktu zawiera 8,9 grama kwasu linolowego. Ta sama łyżeczka zawiera dużą ilość Omega-6, których nadmiar jest szkodliwy dla zdrowia. Stosunek kwasu linolowego do omega-6 powinien wynosić 1: 1, aw 1 łyżce oleju słonecznikowego 10: 1. W rezultacie osoba narażona jest na ryzyko wystąpienia patologii serca, naczyń krwionośnych, otyłości i innych poważnych problemów zdrowotnych.

Nie oznacza to, że musisz od razu przestać używać oleju. Konieczne jest nauczenie się, jak prawidłowo łączyć go z innymi pokarmami, monitorować zdrowy stosunek substancji do ilości w tygodniowej (nie dziennej) diecie.

Przydatne właściwości produktu

Rzeczywiście, nierafinowany olej premium ma właściwości lecznicze [3] [4]. Różni się od innych gatunków składem, paletą smakową i aromatem. Zwróć uwagę na sposób przetwarzania i wygląd produktu, aby uzyskać korzyści, a nie problemy żołądkowo-jelitowe.

Osad na dnie butelki nie wskazuje na złej jakości produkt i pozbawionego skrupułów producenta. Wręcz przeciwnie, osad tworzy się z powodu fosfatydów. Ta substancja jest niezbędna dla błon komórkowych.

Fosfatydy wzmacniają ściany komórkowe, wypełniają organizm kwasem fosforowym i stymulują jego działanie.

Jak olej słonecznikowy wpływa na organizm:

  • regeneruje organizm w przypadku przewlekłych chorób układu pokarmowego;
  • eliminuje patologię układu oddechowego;
  • oczyszcza wątrobę;
  • radzi sobie z chorobami serca i naczyń krwionośnych [5];
  • ułatwia przebieg chorób układu rozrodczego;
  • łagodzi bóle zębów i głowy;
  • działa profilaktycznie na układ kostno-mięśniowy w celu uniknięcia artretyzmu, reumatyzmu;
  • minimalizuje rany i stany zapalne zarówno na skórze zewnętrznej, jak i wewnątrz ciała [6].

Skład chemiczny

Wartość odżywcza (na podstawie 100 gramów składnika) [7]

Zawartość kalorii 899 kcal
Białko 0 g
Tłuszcze 99,9 g
Węglowodany 0 g
Błonnik pokarmowy 0 g
woda 0,1 g

Bilans składników odżywczych (w miligramach na 100 gramów składnika)

Tokoferol (E) 44
Filochinon (C) 0,0054
Fosfor (P) 2
Nasycone kwasy tłuszczowe 11.3
Jednonienasycone kwasy tłuszczowe 23.8
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe [8] 59.8

Niebezpieczne właściwości

Lista zdrowotnych właściwości oleju słonecznikowego jest zaciemniona przez możliwe skutki uboczne jego spożycia. Pomiędzy nimi:

  • wzrost ryzyka rozwoju nowotworów onkologicznych o innym charakterze;
  • otyłość;
  • zaostrzenie chorób pęcherzyka żółciowego i dróg żółciowych.

Niestabilne kwasy tłuszczowe

Produkt oparty jest na wielonienasyconych kwasach tłuszczowych, które są nietrwałe w budowie chemicznej i ulegają szybkiemu utlenianiu. Podczas podgrzewania oleju uwalniane są wolne rodniki, które przyspieszają procesy starzenia, zaostrzają patologie w stanie remisji i przenoszą je do kategorii przewlekłych.

Wielonienasycone kwasy tłuszczowe odkładają się w błonach komórkowych, powodują szybką śmierć komórki lub częściowo obniżają jej produktywność.

Omega-6

Wydawałoby się, że „omegi” to substancje, które nie mogą szkodzić ludzkiemu organizmowi. Jednak o zaletach Omega-6 decyduje stosunek ilościowy i jakościowy do innych kwasów tłuszczowych. Spożywanie oleju słonecznikowego szybko zaburza równowagę, a poziom omega-6 gwałtownie rośnie. Co to jest najeżone? Powstają przewlekłe patologie, wzrasta poziom cholesterolu, dochodzi do zablokowania naczyń, co prowadzi do zawałów serca i udarów.

Co więcej, wysoka zawartość Omega-6 utrudnia trawienie. Narządom znacznie trudniej jest trawić i przyswajać pożywienie. W rezultacie dochodzi do naruszenia stolca, ostrego bólu brzucha, braku apetytu, nudności / wymiotów.

Zastosowanie w kosmetologii

W czystej postaci produkt jest rzadko stosowany w kosmetyce, ale ekstrakty z nasion słonecznika są częstym gościem w słoikach produktów do pielęgnacji twarzy i ciała. Głównym lękiem konsumentów jest tłusty film na twarzy, który może pozostać po oleju. Ten efekt uboczny jest wykluczony, ponieważ produkt nie jest używany w czystej postaci, ale jest rozcieńczony. Minimalna ilość ekstraktu trafia do kosmetyków, co wzbogaca skórę właściwą w przydatne witaminy. Ekstrakt jest jak najbardziej zbliżony składem do ludzkiej skóry, dzięki czemu jest w stanie wnikać w głębokie warstwy, aktywnie je oczyszczać i wygładzać.

Olej słonecznikowy znajdziemy również w olejkach, kremach i peelingach do ciała. Odżywia skórę, leczy drobne wysypki, zmiany skórne, pęknięcia i nadaje wyjątkowy aksamitny połysk.

Włosy nie odmówią wzbogacenia olejkami. Nie ma potrzeby nakładania czystego produktu na końcówki. Współczesny rynek kosmetyczny uchronił kobiety przed wymuszonym tłustym połyskiem i specyficznym zapachem utrzymującym się na włosach przez kilka godzin. Wystarczy wybrać odpowiednią linię pielęgnacyjną i nałożyć maskę / balsam odżywczy zgodnie z instrukcją.

Stopień komedogenności produktu

Komedogenność to jedna z cech kosmetyków. Mierzy stopień zanieczyszczenia skóry i zatykania porów spowodowanego przez dany produkt.

Stopień komedogenności może się różnić w zależności od osoby. U niektórych stosowanie czekolady stymuluje natychmiastową reakcję w postaci trądziku i wysypki, podczas gdy w innych jest całkowicie bezobjawowe.

Czy olej słonecznikowy może powodować trądzik? Dermatolog James E. Fulton twierdzi, że nie może. Opracował własną listę środków komedogennych i nie zatyka porów, które mogą powodować tzw. „Trądzik kosmetyczny” (trądzik objawiający się nieprawidłowo dobranym produktem kosmetycznym). Fulton klasyfikuje olej słonecznikowy jako najlżejszy i najbardziej nie zatyka porów [9] [10].

Nie oznacza to, że olej słonecznikowy można wcierać w twarz, aby pozbyć się niedoskonałości. Wręcz przeciwnie, to właśnie takie podejście będzie stymulować wysypkę. Oznacza to, że kosmetyki zawierające składnik ziołowy są odpowiednie do leczenia trądziku i nie ma się czego obawiać.

Zasady przechowywania produktów

  • Koronawirusy: SARS-CoV-2 (COVID-19)
  • Antybiotyki w zapobieganiu i leczeniu COVID-19: jak skuteczne są
  • Najczęstsze choroby „biurowe”
  • Czy wódka zabija koronawirusa?
  • Jak przeżyć na naszych drogach?

Wszystkie oleje należy przechowywać do daty ważności. Ciężkie zatrucie pokarmowe nie jest radosną perspektywą, dlatego pilnuj daty przydatności do spożycia i lepiej pozbądź się oleju na 1-2 miesiące przed upływem terminu.

Pojemnik, w którym przechowywany jest olej słonecznikowy, ma tendencję do brudzenia się i klejenia. Wygląda nieestetycznie i może naprawdę wpłynąć na jakość produktu. Okresowo wlewaj oleistą ciecz do szklanych butelek i dokładnie myj zużyte zaolejone pojemniki. Dokręć mocno pojemnik, w przeciwnym razie olej może stać się gorzki i bezużyteczny.

Nie ma sensu przechowywać produktu w lodówce: staje się gęsty. Przechowuj pojemnik z żywnością w ciemnym miejscu, aby zminimalizować ekspozycję na promienie UV. Najlepszym pojemnikiem jest butelka z ciemnego szkła o grubych ściankach.

Alternatywa dla oleju słonecznikowego

Niektórzy dietetycy zalecają usunięcie oleju słonecznikowego z diety na dobre, ponieważ jego szkody są znacznie silniejsze niż korzyści. Ale co może zastąpić taki znajomy produkt?

Do sosów sałatkowych zaleca się stosowanie oliwy Extra Virgin. Pamiętaj, że ilość zdrowych tłuszczów musi być ściśle kontrolowana. Nie spożywaj więcej niż 2 łyżki produktu dziennie, aby nie zachwiać wewnętrznej równowagi. Smażenie na oliwie z oliwek jest zabronione, ponieważ podczas obróbki cieplnej produkt traci wszystkie swoje korzystne właściwości i zamienia się w puste kalorie.

Do innych celów zwróć uwagę na olej sezamowy, bawełniany, morelowy, truflowy, z pestek winogron [11]. Każdy produkt roślinny wyróżnia się zarówno użytecznymi właściwościami, jak i smakiem. Podczas gdy niektórym spodoba się przyprawianie sałatek warzywnych olejem kukurydzianym, dla innych połączenie mięsa i oleju rzepakowego (rzepakowego) jest szczytem przyjemności kulinarnej. Spróbuj eksperymentować bez szkody dla zdrowia.

  1. ↑ Krajowe instytuty zdrowia. – witamina E.
  2. ↑ National Sunflower Association. – Odżywcza moc słonecznika.
  3. ↑ Powstające badania w dziedzinie nauk przyrodniczych. – Olej słonecznikowy: wydajne źródło oleju do spożycia przez ludzi.
  4. ↑ Zasób internetowy WebMD. – Olej słonecznikowy.
  5. ↑ Medical Journal of Islamic Republic of Iran. – Jak oleje rzepakowe i słonecznikowe wpływają na profil lipidowy i parametry antropometryczne uczestników z dyslipidemią.
  6. ↑ Elektroniczna biblioteka naukowa online. – Wpływ miejscowego stosowania oleju słonecznikowego na otwarte gojenie się ran u jagniąt.
  7. ↑ Departament Rolnictwa Stanów Zjednoczonych. – Olej słonecznikowy.
  8. ↑ The American Journal of Clinical Nutrition. – Wytwarzanie w diecie wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i mediatorów stanu zapalnego.
  9. ↑ Witryna dotycząca zdrowia Healthline. – Co jest dobrego w oleju słonecznikowym na skórę?
  10. ↑ The Journal of Allergy and Clinical Immunology. – Olej słonecznikowy nie uczula pacjentów wrażliwych na nasiona słonecznika.
  11. ↑ American Heart Association. – Zdrowe oleje spożywcze.

Więcej aktualnych i istotnych informacji zdrowotnych na naszym kanale Telegram. Zapisz się: https://t.me/foodandhealthru

Ogólne doświadczenie: 18 lat.

Edukacja: Państwowy Pedagogiczny Instytut Języków Obcych Gorlovka.

Anna Kowalczyk
Anna Kowalczyk
Edytor serwisu